Sposób przygotowania:
Francuskie serduszko na włoską nutę
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto francuskie wyciągamy z zamrażarki na 3 minuty. W tym czasie kroimy mięso z kurczaka w cienkie paski i marynujemy je w paście przygotowanej z kostki rosołowej i oleju rzepakowego. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką 6 kół, w 3 foremką do ciastek wycinamy serduszka. Kawałek ciasta, w którym wycięliśmy serduszko przyklejamy do całych kółek za pomocą białka jaja. Układamy je na natłuszczonej blaszce. Serduszka również smarujemy białkiem i układamy na brytfannę. Pieczemy w 190 stopniach przez 12 minut. W tym samym czasie kroimy pomidory w cienkie paski, dodajemy je do podsmażonego mięsa z kurczaka wraz z 2-3 łyżkami tartego parmezanu. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Po upływie 12 minut serduszka wyciągamy na talerz, a otwory koszyczków napełniamy przygotowanym farszem. Na wierzch kładziemy po 2-3 całe oliwki, posypujemy odrobiną parmezanu i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Lukaszko
edytaha