SUPERPRZEPIS

Francuskie ślimaki z salami

  • 4
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Francuskie ślimaki z salami

Jako fanka ciasta francuskiego postanowiłam stworzyć kolejną przekąskę, tym razem z łagodną szynką salami.

Składniki:

Francuskie ślimaki z salami

 

  • Na 15 sztuk:

 

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaki z salami

Przygotowanie składników:

Francuskie ślimaki z salami
Na rozwinięte ciasto frncuskie nakładamy pozostałe składniki

Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy ok 2 cm od końca, by lepiej zwinąć.

Pieczenie:

Francuskie ślimaki z salami
Zwiniętą roladę dzielimy na 15 plastrów które układamy w niewielkich odstępach na blasze

Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 15 części ostrym nożem i układamy na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 30 minut.