marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Francuskie trójkąciki z kurkami i camembertem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Słone lub pikantne wypieki lub przekąski chętnie serwuje się na party wszelkiego rodzaju lub po prostu na kolacje lub lunche. Dodatkami do ciasta można szafować do woli, np. grzyby własnego zbioru.

Francuskie trójkąciki z kurkami i camembertem

Składniki:

Francuskie trójkąciki z kurkami i camembertem

  • 350 g. mrożonego ciasta francuskiego,
  • mąka do posypania,
  • 50 dag. świeżych grzybów kurek,
  • 1 opakowanie camemberta,
  • 1 średnia cebula,
  • 20 dag. masła,
  • po szczypcie suszonych ziół,np. trybula ,oregano,
  • 1 łyżka oleju do blachy,
  • tabasco do smaku.

Sposób przygotowania:

Francuskie trójkąciki z kurkami i camembertem
Kurki oczyścić, a nawet opłukać ,a po obcieknięciu z nich wody przesmażyć je z cebulką na maśle. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Ciasto francuskie rozmrozić kilka godzin wcześniej oraz rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i radełkiem kroić średniej wielkości trójkąty, następnie przełożyć je na lekko natłuszczoną blachę i dopiero potem rozłożyć na cieście nadzienie z grzybów oraz kawałków pokrojonego sera.

Oprószyć roztartymi suszonymi ziołami. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika blachę z zawartością na 15 min. Potem wyjąć blachę, a ciastka przełożyć łopatką kuchenną na talerze i skropić sosem tabasco do smaku.