Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Francuskie z letnimi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka i smaczna rolada z letnimi owocami

Francuskie z letnimi owocami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie z letnimi owocami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (270 gram)
  • 1 szklanka porzeczko agrestu
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
  • cukier
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Francuskie z letnimi owocami
Porzeczko agrest płuczemy, oczyszczamy. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Borówkę amerykańską i czerwoną porzeczką również płuczemy. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji. Połowę owoców dodajemy do porzeczko agrestu i gotujemy na średnim ogniu kolejne 10 minut. Wrzucamy pozostałe owoce i gotujemy do czasu aż niemal cały sok odparuje. Słodzimy do smaku, studzimy. Owocowym dżemem smarujemy ciasto francuskie. Zwijamy roladę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Ciasto musi być mocno rumiane. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Wierzch ciasta przybieramy odrobiną śmietany i pozostałymi borówkami oraz czerwoną porzeczką.
Francuskie z letnimi owocami
Porzeczko agrest płuczemy, oczyszczamy. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Borówkę amerykańską i czerwoną porzeczką również płuczemy. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji. Połowę owoców dodajemy do porzeczko agrestu i gotujemy na średnim ogniu kolejne 10 minut.
Francuskie z letnimi owocami
Wrzucamy pozostałe owoce i gotujemy do czasu aż niemal cały sok odparuje. Słodzimy do smaku, studzimy. Owocowym dżemem smarujemy ciasto francuskie.

Tagi:

ciasto