msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Francuz z grzybami.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Z nadmiaru grzybów i potrzeby wyczarowania szybkiej przekąski dla gości powstały takie małe francuziki.

Francuz z grzybami.

Składniki:

Francuz z grzybami.

 

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula
  • ok.10-15 dużych grzybów leśnych,wcześniej pokrojonych i obgotowanych w osolonej wodzie i osączonych
  • 3 łyżki oleju
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Francuz z grzybami.
Na oleju podsmażyłam grzyby i cebulę.Doprawiłam obficie pieprzem i solą. Ciasto francuskie rozwinęłam i wzdłuż przecięłam każdy płat na 3 szersze pasy i 5 cienkich paseczków. Szerokie paski pokroiłam na prostokąty. Na środku każdego położyłam po łyżce wystudzonego farszu grzybowo-cebulowego,Brzegi prostokątów lekko podwinęłam.Z cienkich pasków ciasta zrobiłam z ukosa na wierzchu kratkę,dobrze dociskając brzegi,by się skleiły. Na papierze do pieczenia luźno ułożyłam ciacha grzybowe, posmarowałam wierzch ciasta zimną wodą i upiekłam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać najlepiej od razu gorące.Są smaczne i szybkie,

Tagi:

ciasto grzyby