SUPERPRZEPIS

Frittata z brokułem, cukinią i warzywami

  • 5
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Frittata z brokułem, cukinią i warzywami

Ciekawy pomysł na szybkie przygotowanie pożywnego śniadania w wersji mocno warzywnej, które dostarczy nam witamin i pozwoli energicznie rozpocząć dzień.

Składniki:

Frittata z brokułem, cukinią i warzywami

Masa jajeczna:

Farsz:

  • 500 g brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g szynki
  • 1 mała cebula
  • 200 g cukinii
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • garść konserwowej kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka przypraw chilli

 

  • Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Frittata z brokułem, cukinią i warzywami

ETAP 1:

1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie.

ETAP 2:

Frittata z brokułem, cukinią i warzywami

2. Paprykę, cukinię i szynkę pokroić w grubszą kostkę lub paski, a cebulę drobno posiekać. Na mocno rozgrzanej patelni zgrillować paprykę z cukinią, następnie dodać cebulę, szynkę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko razem chwilę grillować, doprawić mieszanką chilli, solą i pieprzem.

3. Masa jajeczna

Frittata z brokułem, cukinią i warzywami

Do miski wbić jajka, rozkłócić trzepaczką, dodać śmietanę i żółty ser (niewielką ilość sera zostawić do posypania wierzchu Frittata) a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wykończenie frittaty

Frittata z brokułem, cukinią i warzywami

4. Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować masłem, wyłożyć zgrillowane warzywa, ułożyć różyczki brokułu, zalać masą jajeczną i posypać resztą żółtego sera i kukurydzą.

Piec

Frittata z brokułem, cukinią i warzywami

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30minut.