Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Frittata z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka frittata z dodatkiem cukinii.

Frittata z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Frittata z cukinią
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Cukinię obrać, usunąć pestki. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. Dodać również odrobinę soli, pieprz, płatki papryki i posiekane listki bazylii. Wymieszać i smażyć, aż cukinia zacznie się robić szklista. Jajka dokładnie rozbełtać, doprawić leciutko solą i pieprzem (niezbyt dużo, bo cukinia jest już trochę doprawiona). Jajkami zalać cukinię. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Patelnię z cukinią zalaną jajkami wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 15 minut. Można podawać z ketchupem.
Frittata z cukinią
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Frittata z cukinią
Starta na tarce cukinia dodana razem z przyprawami do cebuli.
Frittata z cukinią
Jajka wbite do miski i dokładnie rozbełtane.
Frittata z cukinią
Podsmażona cukinia zalana rozbełtanymi jajkami.