Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Frittata z cukinią 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne i szybkie danie, idealne na obiad lub kolację

Frittata z cukinią 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z cukinią 3

 

 

Sposób przygotowania:

Frittata z cukinią 3
Cukinię umyć, wyszorować, nie obierać ze skórki. Osuszyć i pokroić w plasterki. Przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Lekko przestudzić. W misce lekko ubić jajka, dodać sól i pieprz do smaku, starty żółty ser i posiekany koperek. Wymieszać. Dodać przestudzoną cukinię i wymieszać. Na patelnię po cukinii wlać ostatnią łyżkę oleju, rozgrzać. Wlać masę na frittatę. Smażyć na średnim ogniu aż masa się zetnie, a od spodu będzie złoto-brązowa. Wtedy zsunąć frittatę na talerz. Przykryć patelnią i szybkim ruchem odwrócić tak aby znalazła się stroną niedosmażoną do dołu. Dosmażyć 2 minuty. Pokroić w trójkąty i podawać z pomidorem i mozzarellą, posypane bazylią
Frittata z cukinią 3
Cukinię umyć wyszorować nie obierać ze skórki Osuszyć i pokroić w plasterki Przesmażyć na 2 łyżkach oleju Lekko przestudzić
Frittata z cukinią 3
W misce lekko ubić jajka dodać sól i pieprz do smaku starty żółty ser i posiekany koperek Wymieszać Dodać przestudzoną cukinię i wymieszać Na patelnię po cukinii wlać ostatnią łyżkę oleju rozgrzać
Frittata z cukinią 3
Wlać masę na frittatę Smażyć na średnim ogniu aż masa się zetnie a od spodu będzie złoto-brązowa Wtedy zsunąć frittatę na talerz
Frittata z cukinią 3
Przykryć patelnią i szybkim ruchem odwrócić tak aby znalazła się stroną niedosmażoną do dołu Dosmażyć 2 minuty