lala11

lala11

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Frittata z salami i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przysmak włoskiej kuchni.Coś pomiędzy jajecznicą a omletem.Wygląda i smakuje wyśmienicie

Frittata z salami i papryką

Składniki:

Frittata z salami i papryką

 

  • Przepis na 2 -3 osoby

 

  • składniki:

 

  • 6 dużych jaj
  • 1 mała czerwona papryka (obieram paprykę ze skórki)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 7 plasterków salami
  • 3 duże pieczarki
  • 15-20 dag startego żółtego sera
  • oliwa
  • przyprawy:pieprz, sól
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Frittata z salami i papryką
Paprykę , salami i pieczarki pokroić w słupki o dł.1,5 cm.Podsmażyć na oliwie ok 10 min.Roztrzepać jaja z solą i pieprzem. Równomiernie rozłożyć na patelni smażąca się paprykę i salami a następnie wlać masę jajeczną. Smażyć nie mieszając ok 5 min na mało-średnim ogniu, aż większość jajek się zetnie a omlet będzie rumiany od spodu.Górę można posypać pietruszką.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik max 180 st najlepiej grill lub termoobieg plus grzanie od góry.
Zdjąć patelnię z ognia, posypać nie ścięta górę omleta startym serem i zapiec w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera i ścięcia się jajka u góry.(uwaga na patelnię, moja jest odporna na temperaturę , można również zsunąć omleta na blachę lub inne naczynie żaroodporne i w ten sposób zapiekać).
Pokroić w trójkąty.
Najlepiej smakuje na ciepło z pyszną sałatką a nawet sosem pomidorowym.