Sposób przygotowania:
Frittata z salami i papryką
Paprykę , salami i pieczarki pokroić w słupki o dł.1,5 cm.Podsmażyć na oliwie ok 10 min.Roztrzepać jaja z solą i pieprzem. Równomiernie rozłożyć na patelni smażąca się paprykę i salami a następnie wlać masę jajeczną. Smażyć nie mieszając ok 5 min na mało-średnim ogniu, aż większość jajek się zetnie a omlet będzie rumiany od spodu.Górę można posypać pietruszką.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik max 180 st najlepiej grill lub termoobieg plus grzanie od góry.
Zdjąć patelnię z ognia, posypać nie ścięta górę omleta startym serem i zapiec w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera i ścięcia się jajka u góry.(uwaga na patelnię, moja jest odporna na temperaturę , można również zsunąć omleta na blachę lub inne naczynie żaroodporne i w ten sposób zapiekać).
Pokroić w trójkąty.
Najlepiej smakuje na ciepło z pyszną sałatką a nawet sosem pomidorowym.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik max 180 st najlepiej grill lub termoobieg plus grzanie od góry.
Zdjąć patelnię z ognia, posypać nie ścięta górę omleta startym serem i zapiec w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera i ścięcia się jajka u góry.(uwaga na patelnię, moja jest odporna na temperaturę , można również zsunąć omleta na blachę lub inne naczynie żaroodporne i w ten sposób zapiekać).
Pokroić w trójkąty.
Najlepiej smakuje na ciepło z pyszną sałatką a nawet sosem pomidorowym.
Niezapominajka