czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Frittatta z cukinią i bekonem

         
ocena: 1/5 głosów: 1

Pokroić wędzonkę w paski i wytopić na małej patelni. Umyte i osuszone cukinie i cebulę

Frittatta z cukinią i bekonem

Składniki:

Frittatta z cukinią i bekonem

 

  • 6-7 dużych jaj

 

  • 3 cukinie po około 20 dag chudego bekonu lub wędzonego boczku

 

  • 8-10 listków bazylii lub kilka gałązek natki pietruszki

 

  • cebula

 

  • 2 łyżki oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

Frittatta z cukinią i bekonem
Pokroić wędzonkę w paski i wytopić na małej patelni. Umyte i osuszone cukinie i cebulę pokroić w plasterki smażyć na oliwie na dużej patelni. Gdy nieco zmiękną dodać bekon wraz z wytopionym tłuszczem oraz jajka roztrzepane widelcem na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem, smażyć na niewielkim ogniu 12 min, podważając od czasu do czasu brzegi ,żeby płynna masa jajeczna spływała na dno. Kiedy spód się zrumieni, a masa zestali, wstawić patelnię na 5 min do mocno nagrzanego piekarnika lub 2 min zapiekać pod grzałką grilla, aby wierzch się lekko zrumienił. Pokroić frittatę na kliny, posypać zieleniną. Podawać natychmiast z sałatą z pomidorów, ogórków i cebuli.

Tagi:

cukinia