alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Frużelina malinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Frużelina to na prawdę pyszny dodatek do deserów, tortów i gofrów. Jest bardzo aromatyczna i smaczna.

Frużelina malinowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Frużelina malinowa

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Frużelina malinowa
Maliny przebrać, opłukać w zimnej wodzie i przełożyć na durszlak. Odsączone maliny przełożyć do garnka wsypać cukier, wlać sok z cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i 3/4 malin przetrzeć przez sitko oddzielając nadmiar pestek. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie wlać do malin i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać i wymieszać. Gorącą frużeliną napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nie przeszkadza nam nadmiar ziarenek nie musimy przecierać przez sitko. 
Frużelina malinowa
maliny z cukrem i sokiem zagotować i gotować około 2-3 minuty
Frużelina malinowa
3/4 gorących malin przetrzeć przez sitko w celu usunięcia nadmiaru ziarenek