Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Frużelina porzeczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł na zagęszczenie frużeliny samą mąką ziemniaczaną podpatrzyłam u Domi w kuchni,reszta to inwencja własna i nadmiar porzeczek od Teścia

Frużelina porzeczkowa

Składniki:

Frużelina porzeczkowa

 

 

  • 2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Frużelina porzeczkowa
Czerwoną porzeczkę dokładnie płuczemy, obrywamy z gałązek.Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem.Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.W razie potrzeby dodajemy nieco więcej cukru (ja postanowiłam przygotować frużelinę lekko kwaskowatą, dzięki czemu będzie idealna nie tylko do deserów np. z bitą śmietaną, ale i do dań wytrawnych). Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 100 ml zimnej wody, dokładnie mieszamy. Wlewamy do owoców. Dokładnie mieszając, doprowadzamy do wrzenia.Gorącą frużelinę przekładamy na słoiczków o pojemności 200-330 ml. Dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.Frużelina ma temperaturę nieco niższą od tradycyjnego dżemu, dlatego polecam ją- dla pewności- pasteryzować przez 5-6 minut.