SUPERPRZEPIS

Churros, czyli hiszpański przysmak

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Churros, czyli hiszpański przysmak Więcej zdjęć (5)

Przepis znalazłam w kuchni meksykańskiej, co mnie w sumie trochę zdziwiło, bo z tego co się orientuję to kuchnia hiszpańska.

Składniki:

Churros, czyli hiszpański przysmak

 

  • 225 ml wody
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 6 łyżek masła
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 125 g mąki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • cukier do posypania
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania:

Churros, czyli hiszpański przysmak
Do naczynia z grubym dnem wlać wodę, dodać startą skórkę z cytryny. Kiedy woda zacznie wrzeć dodać masło oraz sól, gotować do roztopienia masła. Dodać mąkę, cynamon oraz olejek. Mieszając energicznie drewnianą łyżką zdjąć z ognia, aż uzyskamy gładką konsystencję. Dodawać po jednym jajku, mieszając nadal drewnianą łyżką, aby uzyskać gładką masę. Do naczynia np. patelni wlać olej i mocno rozgrzać. Przełożyć ciasto do szprycy z dużym wylotem i wyciskać 12 cm paski bezpośrednio do oleju, zwracając uwagę aby zachować odległość, tak aby nie przykleiły się jeden do drugiego. Smażyć przez ok 2 minuty z obu stron, wyjmować łyżką cedzakową, a nadmiar oleju odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem.
Churros, czyli hiszpański przysmak
Etap 1 Z wody, mąki, masła, soli przygotować ciasto.
Churros, czyli hiszpański przysmak
Etap 2 Dodawać po jednym jajku, dokładnie rozcierając.
Churros, czyli hiszpański przysmak
Etap 3 Na głęboki olej wyciskać szprycą churros.
Churros, czyli hiszpański przysmak
Etap 4 Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku.

Tagi:

jajko jajka