Sposób przygotowania:
Churros, czyli hiszpański przysmak
Do naczynia z grubym dnem wlać wodę, dodać startą skórkę z cytryny. Kiedy woda zacznie wrzeć dodać masło oraz sól, gotować do roztopienia masła. Dodać mąkę, cynamon oraz olejek. Mieszając energicznie drewnianą łyżką zdjąć z ognia, aż uzyskamy gładką konsystencję. Dodawać po jednym jajku, mieszając nadal drewnianą łyżką, aby uzyskać gładką masę. Do naczynia np. patelni wlać olej i mocno rozgrzać. Przełożyć ciasto do szprycy z dużym wylotem i wyciskać 12 cm paski bezpośrednio do oleju, zwracając uwagę aby zachować odległość, tak aby nie przykleiły się jeden do drugiego. Smażyć przez ok 2 minuty z obu stron, wyjmować łyżką cedzakową, a nadmiar oleju odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem.
gosiapiotrek23
zbysiowa