Sposób przygotowania:
Churros- hiszpański przysmakCiasto
W rondlu zagotować wodę, cukier, sól oraz masło (cukier i masło powinny się rozpuścić!) Zdjąć mieszaninę z ognia, wsypać mąkę, cynamon i ekstrakt z wanilii. Ucierać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i powstanie gęste, jednolite ciasto (powinno odstawać od ścianek naczynia) Ostudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka i dobrze zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Smażenie
Olej rozgrzać w rondlu do temperatury 175 st.C. Dopiero na taki olej wyciskać porcję masy o długości około 12 cm. Churros smażyć ze wszystkich stron do złotego koloru. Usmażone odsączyć na papierze ręcznikowym. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze. Podawać, np. z sosem czekoladowym, kajmakiem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)