akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Churros- hiszpański przysmak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Churros to hiszpański przysmak podawany najczęściej na śniadanie w towarzystwie płynnej, ciemnej czekolady. Robiony jest z ciasta parzonego i smażony jest na głębokim oleju. Najlepiej smakuje na świeżo, tuż po usmażeniu ;) Polecam!

Churros- hiszpański przysmak

Składniki:

Churros- hiszpański przysmak

Ciasto

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Churros- hiszpański przysmak

Ciasto

W rondlu zagotować wodę, cukier, sól oraz masło (cukier i masło powinny się rozpuścić!) Zdjąć mieszaninę z ognia, wsypać mąkę, cynamon i ekstrakt z wanilii. Ucierać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i powstanie gęste, jednolite ciasto (powinno odstawać od ścianek naczynia) Ostudzić. Do wystudzonej masy dodać jajka i dobrze zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.

Smażenie

Olej rozgrzać w rondlu do temperatury 175 st.C. Dopiero na taki olej wyciskać porcję masy o długości około 12 cm. Churros smażyć ze wszystkich stron do złotego koloru. Usmażone odsączyć na papierze ręcznikowym. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze. Podawać, np. z sosem czekoladowym, kajmakiem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)