Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Turron słodki przysmak hiszpański

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjny deser hiszpański, który obowiązkowo jest w każdym domu w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Turron słodki przysmak hiszpański Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Turron słodki przysmak hiszpański

 

  • 2 suche wafle
  • 2 białka
  • 20 dag miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 10 dag orzeszków ziemnych
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag suszonej zurawiny

Sposób przygotowania:

Turron słodki przysmak hiszpański
Migdały i orzechy pokroić i podprażyć na suchej patelni. Miód i cukier gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Białka ubić na sztywną pianę.

Cienkim strumieniem wlewać syrop do piany z białek i miksować. Do masy dodać podprażone orzechy i suszoną żurawinę oraz rodzynki. Wymieszać delikatnie ale dokładnie.

Na wafel wyłożyć masę, wyrównać nożem i przykryć drugim waflem. Odstawić di stężenia na około 12 godzin.

Pokroić na małe prostąkąty lub kwadraty
Turron słodki przysmak hiszpański
Miód z cukrem gotować najkepiej w garnku z grubym dnem
Turron słodki przysmak hiszpański
Dowolne orzechy podprażyć na suchej patelni
Turron słodki przysmak hiszpański
Białka z jajek ubić na sztywną, gęstą pianę
Turron słodki przysmak hiszpański
W pianę wmieszać orzechy, rodzynki i żurawinę
Turron słodki przysmak hiszpański
Wafel pokroić najpierw w paski a potem na prostokąty