anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Frykadelki grillowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatne frykadelki z mielonego mięsa z dużą ilością świeżych ziół.

Frykadelki grillowane

Składniki:

Frykadelki grillowane

 

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe 500g
  • jajko 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • natka pietruszki, posiekana 2 łyżki
  • szczypiorek, posiekany 2 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • sól – do smaku
  • pieprz świeżo mielony – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Frykadelki grillowane
Drobno posiekaną cebulę usmaż na łyżce oleju, odstaw do przestygnięcia. Mięso wyrób z jajkiem, natką i szczypiorkiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w gorącej wodzie i powycieraj do sucha. Z masy mięsnej formuj podłużne kotlety, nabijaj je na patyczki i układaj na posmarowanych pozostałym olejem tackach, ustaw na mocno rozgrzanym ruszcie grilla. Grillujpo około 6 minut z każdej strony.