kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Frytki pieczone ze skórką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na domowe frytki które upiekłam razem ze skórką. Posypane różnymi ziołami smakują wyśmienicie. Polecam.

Frytki pieczone ze skórką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki pieczone ze skórką

 

Sposób przygotowania:

Frytki pieczone ze skórką
Ziemniaki wkładamy do wody i czyścimy najlepiej szczoteczką, myjemy.
Wycinamy oczka z kiełkami i kroimy na desce w dowolnej wielkości frytki, przekładamy do miski.
Do miski z ziemniakami wlewamy olej i posypujemy przyprawami, mieszamy.
Przekładamy na blaszkę i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, następnie zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy jeszcze przez 15 minut.
Czas pieczenia zależy od odmiany ziemniaków. 
Frytki pieczone ze skórką
Oczyszczone i umyte frytki kroimy ostrym nożem.
Frytki pieczone ze skórką
Do miski z pokrojonymi ziemniakami wlewamy olej.
Frytki pieczone ze skórką
Na pokrojone ziemniaki wsypujemy przyprawy.
Frytki pieczone ze skórką
Na blaszkę wykładamy pokrojone ziemniaki i przykrywamy folią aluminiową.

Tagi:

frytki