misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Frytki z batatów z majonezem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zmieszać czosnek z majonezem, przybrać kawałkami papryki i podawać do chrupiących frytek...

Frytki z batatów z majonezem czosnkowym

Składniki:

Frytki z batatów z majonezem czosnkowym

 

  • oliwa z oliwek do natłuszczenia formy
  • 500 g słodkich ziemniaków, obranych pokrojonych na ćwiartki
  • 5 ząbków czosnku, nie obranego, skórka każdego ząbka przekuta czubkiem noża
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 łyżek niskotłuszczowego majonezu
  • papryka do przybrania

Sposób przygotowania:

Frytki z batatów z majonezem czosnkowym
Rozgrzać piekarnik do 200stC. Lekko posmarować formę do pieczenia oliwą, starannie ułożyć w niej ziemniaki i czosnek. Doprawić do smaku. Piec 30-35 minut, przewracając od czasu do czasu, dopóki nie nabiorą złocistego koloru. Przygotować majonez czosnkowy: starannie wycisnąć upieczony czosnek z łupin (uwaga, gorący!!!) i ugnieść go widelcem lub końcem noża. Zmieszać czosnek z majonezem, przybrać kawałkami papryki i podawać do chrupiących frytek.

Tagi:

bataty frytki