nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Frytki zapiekane.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gdy znudzą się nam tradycyjne obiady...

Frytki zapiekane. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki zapiekane.

 

  • op. frytek (750g)
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3/4 puszki słodkiej kukurydzy (używam Dawtony)
  • 4-5 małych korniszonów
  • sol, pieprz
  • 150 g sera żółtego w plastrach
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Frytki zapiekane.
1. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i siekamy, a ogórki kroimy w plasterki. Ser żółty kroimy w prostokąty. 2. Frytki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie na rozgrzanym oleju przesmażamy pieczarki, po kilku minutach dodajemy paprykę, dusimy, aż warzywa zmiękną. Na sam koniec dosypujemy kukurydzę, chwilę przesmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Gdy frytki będą gotowe, blaszkę wyciągamy z piekarnika, posypujemy je podsmażonymi pieczarkami z papryką i kukurydzą, następnie ogórkami i równomiernie rozkładamy kawałki żółtego sera. Wstawiamy jeszcze na kilka minut do piekarnika, by ser się rozpuścił. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy. 4. Dobrze smakują z keczupem lub sosem czosnkowym.
Frytki zapiekane.
Podsmażamy pieczarki z papryką i kukurydzą, doprawiamy.
Frytki zapiekane.
Posypujemy nimi upieczone frytki.........
Frytki zapiekane.
Dodajemy na wierzch ogórki konserowowe...
Frytki zapiekane.
A na górze rozkładamy kawałki żółtego sera.