Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Fusilli w mocno grzybowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniały pomysł na obiad, kiedy zajęci robieniem przetworów nie mamy czasu na gotowanie wymyślnych dań

Fusilli w mocno grzybowym sosie

Składniki:

Fusilli w mocno grzybowym sosie

 

  • mały talerzyk ugotowanych grzybów leśnych
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody z gotowania grzybów lub czystej wody
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • szczypta lubczyku, kozieradki i kolendry
  • pół łyżeczki tymianku
  • świeżo usiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • makaron fusilli (świderki)

Sposób przygotowania:

Fusilli w mocno grzybowym sosie
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać drobniutko i zeszklić na maśle, a nastepnie dodać obgotowane grzyby i smażyć razem kilka minut. Potem podlać wodą, dodać śmietanę, wymieszać, dodać lubczyk, kolendrę i kozieradkę oraz tymianek, dusić pod przykryciem 10 minut, Dodać mąkę rozrobioną z niewielką ilością wody, zagotować, doprawić solą i pieprzem, dorzucić posiekaną natkę pietruszki Przygotowanym sosem polać makaron.

Tagi:

makaron grzyby