Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Galantyna z kurczaka Danusi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest pracochłonna, ale za to bardzo smaczna.

Galantyna z kurczaka Danusi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galantyna z kurczaka Danusi

 

  • 1 kurczak około 2 kg
  • 3 szt udka z kurczaka
  • 2 szt jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 opak przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania:

Galantyna z kurczaka Danusi
Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin. FARSZ Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy.



Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry. Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.
Galantyna z kurczaka Danusi
Z kurczaka zostały usunięte kości, lekko zostały skrojone piersi
Galantyna z kurczaka Danusi
Na mięso został wyłożony farsz, galantyna zostaje ciasno zwinięta w rulon
Galantyna z kurczaka Danusi
Galantyna została włożona do siatki, obsypana przyprawami i włożona do rękawa do pieczenia
Galantyna z kurczaka Danusi
Upieczona galantyna, ostudzona i przekrojona na połowę