lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Galareta drobiowa z agarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Miał być rosół gorący, aromatyczny i pyszny. Jak to bywa czasami plany się zmieniły w trakcie. Wyszła pyszna drobiowa galareta. Też bardzo dobre i w końcu jakieś urozmaicenie.

Galareta drobiowa z agarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galareta drobiowa z agarem

Składniki :

  • udka z kurczaka 6 szt

 

 

  • seler 100 g

 

  • pietruszka 100 g

 

 

  • cebula ( upieczona nad gazem )

 

 

 

 

 

  • agar 3 łyżeczki na 3 litry wywaru

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowa z agarem

Wykonanie:

Do garnka wkładamy umyte i wyczyszczone udka z kurczaka ( pokroiłam je na pół). Dodajemy włoszczyznę czyli marchew, seler, por, pietruszka i cebula upieczona nad gazem. Całość gotujemy do momentu, aż nam zmięknie drobiowe mięsko.
Wyjmujemy udka i obieramy ( rwiemy palcami na różnej wielkości kawałki). Marchew kroimy drobno w plasterki w kostkę jak tam wam się podoba seler i pietruszkę tak samo, resztę warzyw z wywaru wyrzucamy. Ponownie wkładamy drób i pokrojone warzywa do naszego rosołu, mieszamy delikatnie.
Agar rozpuszczamy pół szklanki gorącego rosołu i dodajemy do garnka. Jeszcze raz włączamy gaz i koło 10 minut grzejemy. Zostawiamy do ostudzenia i przekładamy w pojemniki. Ja przełożyłam w plastikowy podłużny i wycięłam foremką po zastygnięciu (fajnie wyszło )

Galareta drobiowa z agarem
Wyjmujemy udka z rosołu i obieramy ( rwiemy palcami na różnej wielkości kawałki) .
Galareta drobiowa z agarem
Ponownie wkładamy drób i pokrojone warzywa do naszego rosołu , mieszamy delikatnie.
Galareta drobiowa z agarem
Agar rozpuszczamy pół szklanki gorącego rosołu i dodajemy do garnka. Jeszcze raz włączamy gaz i koło 10 minut grzejemy .
Galareta drobiowa z agarem
Zostawiamy do ostudzenia i przekładamy w pojemniki . Ja przełożyłam w plastikowy podłużny i wycięłam foremką po zastygnięciu (fajnie wyszło )