Sposób przygotowania:
Galareta drobiowa z agaremWykonanie:
Do garnka wkładamy umyte i wyczyszczone udka z kurczaka ( pokroiłam je na pół). Dodajemy włoszczyznę czyli marchew, seler, por, pietruszka i cebula upieczona nad gazem. Całość gotujemy do momentu, aż nam zmięknie drobiowe mięsko.
Wyjmujemy udka i obieramy ( rwiemy palcami na różnej wielkości kawałki). Marchew kroimy drobno w plasterki w kostkę jak tam wam się podoba seler i pietruszkę tak samo, resztę warzyw z wywaru wyrzucamy. Ponownie wkładamy drób i pokrojone warzywa do naszego rosołu, mieszamy delikatnie.
Agar rozpuszczamy pół szklanki gorącego rosołu i dodajemy do garnka. Jeszcze raz włączamy gaz i koło 10 minut grzejemy. Zostawiamy do ostudzenia i przekładamy w pojemniki. Ja przełożyłam w plastikowy podłużny i wycięłam foremką po zastygnięciu (fajnie wyszło )