Sposób przygotowania:
Galaretka z indyka
Na chrząstkach gotujemy wywar , ok. 1,5 litra. W wywarze gotujemy również warzywa -marchewkę, seler, por, pietruszkę oraz pierś z kurczaka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż warzywa i mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu wyjmujemy wszystko z wywaru. Pierś z indyka oraz marchewkę kroimy w kostkę, wywar przecedzamy, najlepiej przez gazę, tak by był klarowny. Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do wywaru. Przygotowujemy półmiski - mogą być różne kształty, wszystko zależy od inwencji twórczej. Na dnie układamy ugotowane wcześniej jajko na twardo, pokrojone w plastry, groszek, kukurydzę, oliwki, paprykę, marchewkę oraz mięso z piersi (składniki też mogą być różne w zależności od tego co lubimy). Zalewamy przecedzonym wywarem i odstawiamy, aż galaretka stężeje. Podajemy z cytryną. Smacznego!
wela