Sposób przygotowania:
Galareta drobiowo-wieprzowa:
Oczyszczone i podzielone na kawałki mięso zalać wodą . Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu drobiowego . Gotować przez 2 godziny . Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić ( powinno zostać ok. 1 litra wywaru. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić .( tłuszcze z nóżki i golonki rozetrzeć na miazgę . Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą , dodać do wywaru . Wywar doprawić maggi. Na dno foremki do babki z kominkiem ( lub innej miski ) położyć plasterki marchewki ósemki jajek na twardo. Posypać natką pietruszki. Włożyć mięso i zalać wywarem . Zostawić do zastygnięcia.
Sarenka
Babciagramolka
Kiedy to jest proste - tyle co gotowa ć troche dłużej niz rosół by mięso się rozpadało . Doprawić i już ( a jak nie ma dość nóżek to dodać żelatyny . Odważ się - to jedna z najprostszych potraw tak jak pasztet.
msewka
msewka