Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Galareta drobiowo-wieprzowa:

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Galareta mieszana z drobiu i wieprzowiny . Delikatniejsza od tej robionej z samych nóżek wieprzowych ( z dodatkiem innego mięsa wieprzowego)

Galareta drobiowo-wieprzowa:

Składniki:

Galareta drobiowo-wieprzowa:

 

  • 1 nóżka wieprzowa- duża
  • 1 mała golonka wieprzowa
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pory
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 jajka na twardo
  • 2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • Pieprz mielony
  • 2 ½ litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowo-wieprzowa:
Oczyszczone i podzielone na kawałki mięso zalać wodą . Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu drobiowego . Gotować przez 2 godziny . Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić ( powinno zostać ok. 1 litra wywaru. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić .( tłuszcze z nóżki i golonki rozetrzeć na miazgę . Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą , dodać do wywaru . Wywar doprawić maggi. Na dno foremki do babki z kominkiem ( lub innej miski ) położyć plasterki marchewki ósemki jajek na twardo. Posypać natką pietruszki. Włożyć mięso i zalać wywarem . Zostawić do zastygnięcia.