szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Galareta wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Galareta to przysmak mojego męża. Przygotowana w tradycyjny sposób z nóżek i golonki smakuje najlepiej.

Galareta wieprzowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galareta wieprzowa

 

 

Sposób przygotowania:

Galareta wieprzowa
Mięso należy dokładnie oczyścić i umyć i najlepiej nóżki przeciąć na pół. Wkładamy do garnka i zalewamy 4,5 litrami wody. Nie solimy. Gotujemy aż mięso odejdzie od kości - ok 3 godziny. Po 2 godzinach gotowania dodajemy obrane marchewki i pietruszkę oraz ziele, listki. Następnie wyjąć mięso i po usunięciu kości pokroić je drobno. Warzywa kroimy w kostkę. Wywar należy przecedzić przez sitko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, wegetą i pieprzem. Należy doprawić tak aby wywar był przesolony. Mięso i warzywa układamy w miseczkach i zalewamy wywarem. Posypujemy natką pietruszki i odkładamy do ostygnięcia i stężenia.
Galareta wieprzowa
Etap 1 Nóżki i golonkę oczyszczamy i przekładamy do garnka
Galareta wieprzowa
Etap 2 Gotujemy do miękkości mięsa a następnie przecedzamy wywar
Galareta wieprzowa
Etap 3 Do miseczek nakłamy mięso i warzywa i zalewamy wywarem
Galareta wieprzowa
Etap 4 Z wierzchu posypujemy natką pietruszki i odkładamy do stężenia