SUPERPRZEPIS

Galaretka wieprzowa z pieczarkami

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Galaretka wieprzowa z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Chyba nie ma nic lepszego w kuchni, niż właśnie galaretka wieprzowa.

Składniki:

Galaretka wieprzowa z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Galaretka wieprzowa z pieczarkami
Golonko i nóżki myjemy, zalewamy wodą, gotujemy. Dodajemy kostki rosołowe. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy, dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości, wyciągamy. Mięso gotujemy do miękkości, w międzyczasie dodając liście laurowe i ziele angielskie. Na koniec dość mocno przyprawiamy przyprawą do zup, kucharkiem i pieprzem. Wyjmujemy. Nóżki oraz seler i pietruszkę odrzucamy. Z golonki odcinamy skórę i tłuszcz, resztę razem z marchewką kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, pieczarki przekrawamy na połowę lub ćwiartki - w zależności od wielkości. Do kubeczków jednorazowych lub miseczek wkładamy po trochu pietruszki, marchewki, pieczarek oraz mięsa. Do wywaru dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy galaretki. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy skropione octem.
Galaretka wieprzowa z pieczarkami
Nóżki i golonko zalewamy wodą, gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej.
Galaretka wieprzowa z pieczarkami
Warzywa obieramy, dodajemy do mięsa. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie.
Galaretka wieprzowa z pieczarkami
Marchewkę i mięso kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy, pieczarki kroimy na połowę lub ćwiartki.
Galaretka wieprzowa z pieczarkami
Wszystkiego po trochu układamy w kubeczkach jednorazowych, zalewamy wywarem wymieszanym z żelatyną.

Tagi:

zupa przyprawy