lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Galareta z indyczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Galareta wyszła pyszna o charakterystycznym smaku

Galareta z indyczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galareta z indyczki

 

  • udo z indyczki i korpus
  • 4 marchewki
  • sól i pieprz
  • żelatyna na 2,5 litra wywaru

 

 

 

  • pietruszka korzeń 100 gram

 

 

  • seler 100 gram

Sposób przygotowania:

Galareta z indyczki
Do garnka włożyłam mięso z indyczki dodałam ziele angielskie i liść laurowy oraz włoszczyznę i trochę kucharka do smaku zalałam woda 3 litry bo wiadomo troche sie zawsze wygotuję    .Wywaru musi być razem 2,5 litra  po zagotowaniu i obraniu mięska .Gotowałam na małym gazie aby nie bulgotało . Rosół wyszedł lekko tłustawy ale w smaku wyśmienity . Gotowałam 2 godziny aż mięso zaczeło odchodzić od kosci  , wtedy wyjęłam je i oskubałam na małe kawałki. Dodałam z powrotem do garnka . Włoszczyznę wyjęłam,  pokroiłam drobno marchew i dodałam do garnka.  Żelatynę zalałam 150 mililitrów wody  wody zimnej jak spęczniała rozpuściłam ją i dodałam do rosołu z mięsem zamieszałam z 10 minut i wlewałam ja do małych pojemniczków po serku :)
Galareta z indyczki
Gotujemy wywar rosolowy na mięsie z indyczki