BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1136]

Galareta z drobiu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszną galaretę z kurczaka, jest aromatyczna i delikatna. Smakuje wyśmienicie. Jest uwielbiana przez moich domowników.

Galareta z drobiu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galareta z drobiu

 

  • Kurczak 1 średni,
  • marchewka 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler 1/4 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka,
  • liście laurowe 2 szt,
  • ziele angielskie 3 4 ziarenka,
  • żelatyna 6 łyżeczek na 1 litr wody,
  • jajka ugotowane na twardo 3 szt,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • marchewka ugotowana do dekoracji 2 szt,

Sposób przygotowania:

Galareta z drobiu
1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy wkładamy do garnka i zalewamy wodą aby kurczak był zakryty tak około 2 - 3 cm. Gotujemy kurczaka do miękkości w osolonej wodzie i płaską łyżką przyprawy uniwersalnej Kucharek

2. Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka do przestudzenia.

3.Wywar z kurczaka przecedzamy do drugiego garnka. Odlewamy pół szklanki, a w pozostałym gotujemy starte jarzyny. Gotujemy jest około 15 minut. W tym czasie obieramy kurczaka z mięsa. Obrane mięso dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami.

4. W 1/2 szklance odłożonego gorącego bulionu rozpuszczamy żelatynę ( 6 łyżeczek na 1 litr wody). Doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz przyprawą uniwersalną Kucharek, dodajemy majeranek, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego gotujemy jeszcze około 10 - 15 min po czym wlewamy mieszając rozpuszczoną żelatynę ( nie gotując ).

5. Na dno miseczek wkładamy po plasterku jajka, trochę natki pietruszki oraz plasterki ugotowanej marchewki. Zalewamy galaretką.

Gotową galaretę wkładamy do lodówki.
Galareta z drobiu
Gotowa galareta czeka na przystrojenie i degustacje