Sposób przygotowania:
Galareta z drobiu
1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy wkładamy do garnka i zalewamy wodą aby kurczak był zakryty tak około 2 - 3 cm. Gotujemy kurczaka do miękkości w osolonej wodzie i płaską łyżką przyprawy uniwersalnej Kucharek
2. Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka do przestudzenia.
3.Wywar z kurczaka przecedzamy do drugiego garnka. Odlewamy pół szklanki, a w pozostałym gotujemy starte jarzyny. Gotujemy jest około 15 minut. W tym czasie obieramy kurczaka z mięsa. Obrane mięso dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami.
4. W 1/2 szklance odłożonego gorącego bulionu rozpuszczamy żelatynę ( 6 łyżeczek na 1 litr wody). Doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz przyprawą uniwersalną Kucharek, dodajemy majeranek, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego gotujemy jeszcze około 10 - 15 min po czym wlewamy mieszając rozpuszczoną żelatynę ( nie gotując ).
5. Na dno miseczek wkładamy po plasterku jajka, trochę natki pietruszki oraz plasterki ugotowanej marchewki. Zalewamy galaretką.
Gotową galaretę wkładamy do lodówki.
2. Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka do przestudzenia.
3.Wywar z kurczaka przecedzamy do drugiego garnka. Odlewamy pół szklanki, a w pozostałym gotujemy starte jarzyny. Gotujemy jest około 15 minut. W tym czasie obieramy kurczaka z mięsa. Obrane mięso dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami.
4. W 1/2 szklance odłożonego gorącego bulionu rozpuszczamy żelatynę ( 6 łyżeczek na 1 litr wody). Doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz przyprawą uniwersalną Kucharek, dodajemy majeranek, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego gotujemy jeszcze około 10 - 15 min po czym wlewamy mieszając rozpuszczoną żelatynę ( nie gotując ).
5. Na dno miseczek wkładamy po plasterku jajka, trochę natki pietruszki oraz plasterki ugotowanej marchewki. Zalewamy galaretką.
Gotową galaretę wkładamy do lodówki.
gusia1000