Sposób przygotowania:
Galareta z kurczaka w formie babki
Kurczaka oczyścić, dobrze obmyć zalać wodą.
Doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa, dodając marchewkę, pietruszkę, kawałek selera,cebule, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz, a także przyprawę uniwersalną do smaku.
Ugotowanego kurczaka i włoszczyznę wyjąć i ostudzić, natomiast wywar przecedzić,dodać pokrojony czosnek, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą.
Wywar podgrzewać na małym ogniu.
Do gorącego wywaru dodać żelatynę dokładnie ją rozpuścić.
Kurczaka obrać z kości, mięso rozdrobnić, marchewkę pokroić w plasterki.
Do silikonowej foremki na babkę włożyć ugotowane na twardo połówki jajek, pokrojone mięso z kurczaka, marchewkę, odsączony groszek. Całość zalać chłodnym wywarem. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretę można przyozdobić natką pietruszki ale ja nie dodaję.
Doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa, dodając marchewkę, pietruszkę, kawałek selera,cebule, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz, a także przyprawę uniwersalną do smaku.
Ugotowanego kurczaka i włoszczyznę wyjąć i ostudzić, natomiast wywar przecedzić,dodać pokrojony czosnek, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą.
Wywar podgrzewać na małym ogniu.
Do gorącego wywaru dodać żelatynę dokładnie ją rozpuścić.
Kurczaka obrać z kości, mięso rozdrobnić, marchewkę pokroić w plasterki.
Do silikonowej foremki na babkę włożyć ugotowane na twardo połówki jajek, pokrojone mięso z kurczaka, marchewkę, odsączony groszek. Całość zalać chłodnym wywarem. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretę można przyozdobić natką pietruszki ale ja nie dodaję.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Miło mi .;) Dziękuję