Sposób przygotowania:
Galaretka agrestowa
Do galaretki wykorzystujemy dojrzałe owoce agrestu, sta- rając się aby po zerwaniu leżały jak najkrócej. Maksymal- nie do dwóch dni. Sok z czarnej porzeczki ma za zadanie przede wszystkim wzmocnić barwę galaretki. Owoce na- leży przebrać, odrzucając wszelkie uszkodzone, następnie umyć i osączyć, oczyścić z resztek dna kwiatowego i szy- pułek, po czym opłukać. Umieścić owoce agrestu i porze- czek w rondlu z wrzącą wodą, w ilości 1,5 szklanki. Owo- ce należy lekko zmiażdżyć i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut, po czym na cedzak wyłożony gazą wlać rozgotowane owoce i poczekać, zanim sok spłynie całko- wicie do podstawionej miski. Zebrany sok wlać do rondla, podgrzać i dodać odpowiednią ilość cukru, zależnie od ilości soku. Zamieszać i ogrzewać do całkowitego roz- puszczenia cukru. Gorącą galaretkę wlewamy do małych słoików, zamykamy i czekamy do ich ostygnięcia, po czym umieszczamy w spiżarni.