kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Galaretka drobiowa z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Galaretka z kaszą jaglaną jest delikatna w smaku i bardzo sycąca. Przygotowana z mięsa i warzyw z rosołu. Polecam.

Galaretka drobiowa z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Galaretka drobiowa z kaszą jaglaną

 

  • 1/3 szkl kaszy jaglanej
  • 1 szkl wody - do gotowania kaszy
  • gorąca i zimna woda do przepłukania kaszy
  • 2 szkl rosołu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 ugotowana marchew z rosołu
  • 1 ugotowana pietruszka z rosołu
  • 1 ćwiartka z kurczaka z rosołu
  • silikonowe foremki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa z kaszą jaglaną
Kaszę przekładamy na sitko i przepłukujemy gorącą i zimną wodą. Kaszę wkładamy do zagotowanej wody i gotujemy, od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy do momentu aż kasza będzie sypka. Odstawiamy i studzimy.

Rosół zagotowujemy i wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy.

W międzyczasie oddzielamy mięso od kości i kroimy na drobno. Warzywa kroimy w kosteczkę. Na dno silikonowych foremek układamy listki umytej natki pietruszki. Do kaszy wlewamy kilka łyżek rosołu i mieszamy. Kaszę przekładamy do foremek i lekko ugniatamy, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Na stężoną galaretkę wkładamy pokrojone mięso i warzywa, łyżką wlewamy rosół i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretka drobiowa z kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną gotujemy tak długo, aż będzie sypka.
Galaretka drobiowa z kaszą jaglaną
Marchewkę i pietruszkę kroimy w kosteczkę, mięso na drobno.
Galaretka drobiowa z kaszą jaglaną
Do gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
Galaretka drobiowa z kaszą jaglaną
Natkę pietruszki wkładamy do silikonowych foremek.
Galaretka drobiowa z kaszą jaglaną
Gotowa galaretka przed wstawieniem do lodówki.