Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

galaretka drobiowa(12)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

kiedy byłam mała takich galaretek nie mogło zabraknąć na żadnej imprezie

galaretka drobiowa(12)

Składniki:

galaretka drobiowa(12)

 

  • kurczak
  • warzywa jak do rosołu: marchewka (4 sztuki), pietruszka, seler
  • żelatyna
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól
  • można też dodać jajko na twardo, groszek konserwowy, kukurydzę z puszki)

Sposób przygotowania:

galaretka drobiowa(12)
kurczaka myjemy i porcjujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody. warzywa obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części, dodajemy do garnka z wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu (jak rosół). kiedy mięso się ugotuje wywar przecedzamy przez sitko,kurczaka obieramy ze skóry i kości, następnie drobno kroimy, marchew kroimy w kostkę,do rosołu dodajemy żelatynę (wg wskazówek na opakowaniu, średnio jedno opakowanie żelatyny wystarcza na 2-2,5l wywaru) kurczaka i marchew wkładamy do filiżanek (w sprzedaży są bardzo fajne plastykowe filiżanki jednorazowe), zalewamy wywarem zostawiamy do stężenia