caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Galaretka z czarnego bzu z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Czarny bez jest znanym środkiem na przeziebienie

Galaretka z czarnego bzu z jabłkami

Składniki:

Galaretka z czarnego bzu z jabłkami

 

  • 2,5 kg czarnego bzu
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 50 dag cukru
  • 1 opakowanie żelfixu (na 1 kg owoców)
  • 4 łyżki wódki

Sposób przygotowania:

Galaretka z czarnego bzu z jabłkami
Czarny bez opłukać i przełozyc razem z szypułkami do garnka. Nie osaczać. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Jabłko obrać, usunac gniazdo nasienne pokroić w centymetrową kostkę. Rozgotowany bez przetrzeć przez sito (nie miksować). Odmierzyć 1 litr soku, wlac do garnka, dodać cukier, żelfix, jabłka i wódkę. Gotować przez minute cały czas mieszając. Zdjąc z ognia, gorąca galaretka napełnic słoiki, zamknąć, ustawic do góry dnem na pól godziny. Zestalona galaretkę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.Tak samo można robić galaretki z innych owoców.