Sposób przygotowania:
Galaretka z czarnych porzeczek
Do galaretki wybieramy owoce dojrzałe, które staran- nie przebieramy, oczyszczając z dna kwiatowego i szypułek, następnie myjemy i osączamy, po czym wkładamy do rondla, lekko miażdżymy, dodając pół li- tra wody do kilograma owoców. Owoce rozgotowuje- my i gorące wylewamy przez gazę na sito, odcedzając w ten sposób sok. Sprawdzamy jaka ilość soku jest od- cedzona, aby wiedzieć ile cukru będziemy musieli do- dać. Odparowujemy sok w płaskim, szerokim naczy- niu, po czym dodajemy odpowiednią ilość cukru i go- tujemy galaretkę. Gotową, gorącą galaretkę od razu rozlewamy do słoiczków i zakręcamy. Pozostałe z od- cedzenia owoce przecieramy i pasteryzujemy, dodając do smaku cukier. Słoiczki po ostygnięciu umieszczamy w ciemnym pomieszczeniu.