Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Galaretka z czerwonych porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Galaretka z czerwonych porzeczek

Składniki:

Galaretka z czerwonych porzeczek

 

  • 1 litr soku z czerwonych porzeczek,
  • 70 dag cukru.

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z czerwonych porzeczek
Owoce należy dokładnie przebrać, obrać i umyć, po- tem rozgotować, dodając pół szklanki wody do kilo- grama owoców. Następnie odcedzamy sok z gorących owoców, ale bez wyciskania, aby zachować klarow- ność galaretki. Po odparowaniu soku, dodajemy cukier i gotujemy galaretkę, dopóki uzyska odpowiednią krzepliwość. Gorącą galaretkę wlewamy do słoików typu twist. Po ostygnięciu słoików, przetwory umiesz- czamy w ciemnym miejscu i szybko, dokładnie zakrę- camy. Pozostałe z odcedzenia soku owoce możemy przetrzeć i spasteryzować