Sposób przygotowania:
Galaretka z kurczaka z warzywamiRosół
Kurczaka porcjujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy obrane marchwie, pietruszkę, selera, przypaloną cebulę i pora. Gotujemy na wolnym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy, gdy mięso będzie miękkie i lekko będzie odchodzić od kości.
Żelatyna
Mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu, a sam rosół przecedzamy i sprawdzamy jego objętość. Odlewamy ok 1 litr, studzimy i rozpuszczamy w nim żelatynę w ilości podanej na opakowaniu. Bardzo dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Dolewamy do reszty rosołu.
Mięso
Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę. W kostkę kroimy też marchew i pietruszkę z rosołu. Groszek odcedzamy z zalewy i układamy wszystko porcjami w przygotowanych salaterkach.
Galaretka
Do każdej salaterki z mięsem wlewamy delikatnie rosół z żelatyną i odstawiamy do stężenia. Zdejmujemy z wierzchu kożuch i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.