Sposób przygotowania:
Galaretka z nóżek wieprzowych
Nóżki opalić nad gazem,żeby pozbyć się zbędnych włosków,umyć.Zalać zimną wodą,dodać marchew,pietruszkę,seler i cebulę oraz liście laurowe,pieprz,ziele angielskie.Gotować na małym ogniu około 2.5 godziny.Po tym czasie dodać mięso a po kolejnej godzinie skrzydełka.Gotować jeszcze około 1 godziny.Gdy mięso z nóżek łatwo odchodzi od kości wszystko wyjąć,ostudzić a gorący wywar doprawić solą.Z nóżek i skrzydełek pozbyć się kości i łącznie z łopatką pokroić w kostkę(nie za drobną).Można dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę.Wszystko połączyć z wywarem.Ostudzić.Na dno naczynia wlać odrobinę samego wywaru,poczekać,aż stężeje.Położyć listki pietruszki,plasterki jajka,kilka groszków.Zalać zimnym wywarem z mięsem.Zostawić w lodówce do stężenia galarety.
Pyza
dzięki za przypomnienie :-)