olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Galaretka ze zsiadłego mleka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Galaretka w sam raz na deser dla dzieciaków i dorosłych

Galaretka ze zsiadłego mleka

Składniki:

Galaretka ze zsiadłego mleka

 

  • 2 szkl. mleka zsiadłego
  • 1-2 jaja
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • aromat cytrynowy i waniliowy
  • 2 łyżki zimnej wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Galaretka ze zsiadłego mleka
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody, po kilkunastu min. zalać wrzącą wodą (ćwierć szklanki), rozmieszać do rozpuszczenia i ostudzić do 30 stopni. Mleko roztrzepać (ubić) z jajami, cukrem i aromatami. Dodać żelatynę rozmieszać, wyporcjować i ostudzić. Podawać z dżemem, sokiem lub wg własnych upodobań.