BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Galaretkowa kraina

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto mnie skusiło swoim smakiem. Gdy je próbowałam pomyślałam, że muszę zrobić takie w domu. Posmakowało wszystkim.

Galaretkowa kraina

Składniki:

Galaretkowa kraina

 

  • biszkopt:
  • jajka 3 szt,
  • mąka tortowa 3 łyżki,
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka,
  • cukier 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • sól szczypta,
  • galaretka niebieska 2 op,
  • kefir 2 kubki,
  • śmietana 18 proc 2 kubki,
  • cukier 3 łyżki ,
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • fix do śmietany 2 op,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • żelatyna 4 łyżeczki,
  • herbatniki 2 pacz,

Sposób przygotowania:

Galaretkowa kraina
Białka ubijamy na sztywno masę ze szczyptą soli, dodajemy na przemian cukier i żółtka, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Forma 30/26 cm. Pieczemy 25 min do 180 stopni.

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, 1/3 rozpuszczonej galaretki wkładamy do lodówki do stężenia, a następnie kroimy w kostkę.

Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodajemy śmietan fixy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. 1/3 rozpuszczonej żelatyny wlewamy stopniowo do śmietany, miksujemy na najniższych obrotach do połączenia ze śmietaną.

Kefiry i śmietany przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści następnie dodajemy resztę żelatyny i jeszcze raz miksujemy.

Pokrojoną galaretkę dzielimy na 2 części jedną dodajemy do ubitej śmietany, a drugą część do kremu z kefiru. Delikatnie wymieszać.

Na biszkopt nakładamy masę śmietankową, na masę nakładamy herbatniki, wkładamy na 30 min do lodówki, po czym na herbatniki nakładamy masę kefirowo-- śmietanową i na masę resztę tężejącej galaretki.

Całość wkładamy do lodówki, aż się wszystko ładnie stężeje.