Sposób przygotowania:
Galaretkowa kraina
Białka ubijamy na sztywno masę ze szczyptą soli, dodajemy na przemian cukier i żółtka, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Forma 30/26 cm. Pieczemy 25 min do 180 stopni.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, 1/3 rozpuszczonej galaretki wkładamy do lodówki do stężenia, a następnie kroimy w kostkę.
Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodajemy śmietan fixy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. 1/3 rozpuszczonej żelatyny wlewamy stopniowo do śmietany, miksujemy na najniższych obrotach do połączenia ze śmietaną.
Kefiry i śmietany przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści następnie dodajemy resztę żelatyny i jeszcze raz miksujemy.
Pokrojoną galaretkę dzielimy na 2 części jedną dodajemy do ubitej śmietany, a drugą część do kremu z kefiru. Delikatnie wymieszać.
Na biszkopt nakładamy masę śmietankową, na masę nakładamy herbatniki, wkładamy na 30 min do lodówki, po czym na herbatniki nakładamy masę kefirowo-- śmietanową i na masę resztę tężejącej galaretki.
Całość wkładamy do lodówki, aż się wszystko ładnie stężeje.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, 1/3 rozpuszczonej galaretki wkładamy do lodówki do stężenia, a następnie kroimy w kostkę.
Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodajemy śmietan fixy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. 1/3 rozpuszczonej żelatyny wlewamy stopniowo do śmietany, miksujemy na najniższych obrotach do połączenia ze śmietaną.
Kefiry i śmietany przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści następnie dodajemy resztę żelatyny i jeszcze raz miksujemy.
Pokrojoną galaretkę dzielimy na 2 części jedną dodajemy do ubitej śmietany, a drugą część do kremu z kefiru. Delikatnie wymieszać.
Na biszkopt nakładamy masę śmietankową, na masę nakładamy herbatniki, wkładamy na 30 min do lodówki, po czym na herbatniki nakładamy masę kefirowo-- śmietanową i na masę resztę tężejącej galaretki.
Całość wkładamy do lodówki, aż się wszystko ładnie stężeje.
slodkokwasnakuchnia1
BozenaMatuszczyk
Ja też.;)
gusia1000