Sposób przygotowania:
Sernik z ananasemETAP 1:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka przekładamy do większej miski i miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i serem półtłustym na jednolitą masę.
Do masy wsypujemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i dodajemy ser z wiaderka.
Wszystko razem miksujemy, aż masa będzie jednolita.
ETAP 2:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
ETAP 3:
W osobnej misce na sztywno ubijamy śmietankę kremówkę.
ETAP 4:
Do masy serowej dodajemy ubite białka i śmietanę. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż piany połączą się z masą serową.
ETAP 5:
Formę keksówkę wykładamy herbatnikami.
Na herbatniki wykładamy połowę masy serowej. Następnie na masie układamy odcedzone z zalewy ananasy. Po czym wykładamy resztę masy sernikowej. Pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny w temp. 150 stopni.
Zimny sernik lukrujemy.