gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Sernik z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowany sernik robiłam pierwszy raz, wyszedł całkiem smaczny. Mojej rodzinie zasmakował. Polecam

Sernik z ananasem

Składniki:

Sernik z ananasem

 

  • 500 gram twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 125 gram sera białego półtłustego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 180 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 puszki ananasów w kostce
  • herbatniki
  • lukier

Sposób przygotowania:

Sernik z ananasem

ETAP 1:

Sernik z ananasem
W większej misce lub garnku przygotowujemy masę serową

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka przekładamy do większej miski i miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i serem półtłustym na jednolitą masę.

Do masy wsypujemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i dodajemy ser z wiaderka.

Wszystko razem miksujemy, aż masa będzie jednolita.

ETAP 2:

Sernik z ananasem
Jedną łyżkę mąki wsypujemy pod koniec ubijania do białek

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.

ETAP 3:

Sernik z ananasem
Śmietanę kremówkę ubijamy w osobnej misce na sztywno.

W osobnej misce na sztywno ubijamy śmietankę kremówkę.

ETAP 4:

Sernik z ananasem
Ubitą pianę z białek i śmietany dodajemy do masy serowej.

Do masy serowej dodajemy ubite białka i śmietanę. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż piany połączą się z masą serową.

ETAP 5:

Sernik z ananasem
Na połowie masy seroej układamy ananasy z puszki.

Formę keksówkę wykładamy herbatnikami.

Na herbatniki wykładamy połowę masy serowej. Następnie na masie układamy odcedzone z zalewy ananasy. Po czym wykładamy resztę masy sernikowej. Pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny w temp. 150 stopni.

Zimny sernik lukrujemy.

Tagi:

sernik