iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Galat ze skrzydełkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzięki naprzemiennemu wykładaniu składników i żelatyny a potem chłodzeniu, warstwy po całości galantyny wyglądają bardzo smakowicie i estetycznie.

Galat ze skrzydełkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galat ze skrzydełkami

 

  • 6 skrzydełek z kurczaka,
  • 1 puszka groszku,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1/4 małego selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżka octu,
  • łyżeczka cukru,
  • 50 gramów żelatyny,
  • kilka listków pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Galat ze skrzydełkami
Gotujemy 1,5 litra osolonej wody. Wrzucamy listki, posiekane ząbki. Następnie gotujemy skrzydełka do miękkości. Wyjmujemy z nich kości. Marchewki i seler kroimy w kostkę. Następnie gotujemy na miękko. Należy przygotować sobie blaszkę-keksówkę. Polewamy ją zimną wodą. Należy zachować tyle zalewy od gotowania skrzydełek aby sięgała do 1/2 pojemności keksowki. Jeśli zalewy jest za mało to dodajemy gorącej wody. Rozpuszczamy w niej żelatynę. Solimy, dodajemy ocet. Wlewamy 1 cm żelatyny do keksówki i wstawiamy do lodówki na kilka minut aby stężała. Następnie układamy listki pietruszki. Wykładamy warstwę marchewki z selerem, zalewamy warstwą żelatyny. I wstawiamy do lodówki na kilka minut aby znów stężało. Następnie wykładamy warstwę groszku i znów żelatyna. Wstawiamy do lodówki aby stężało. Wykładamy skrzydełka, zalewamy żelatyną. I znów wykładamy kolejne warstwy warzyw i żelatyny chłodząc w między czasie. Ostatnia powinna być warstwa żelatyny. Schłodzimy całość przez kilka godzin i wyjmujemy z keksówki.
Galat ze skrzydełkami
Gotowe skrzydełka wyjete z garnka na cedzaku
Galat ze skrzydełkami
Marchewki pokrojone w kosteczke na talerzu
Galat ze skrzydełkami
Kolejno układane warstwy warzyw oraz żelatyny
Galat ze skrzydełkami
Na warstwie warzyw ułożone ugotoane skrzydełka