Sposób przygotowania:
Galat ze skrzydełkami
Gotujemy 1,5 litra osolonej wody. Wrzucamy listki, posiekane ząbki. Następnie gotujemy skrzydełka do miękkości. Wyjmujemy z nich kości. Marchewki i seler kroimy w kostkę. Następnie gotujemy na miękko. Należy przygotować sobie blaszkę-keksówkę. Polewamy ją zimną wodą. Należy zachować tyle zalewy od gotowania skrzydełek aby sięgała do 1/2 pojemności keksowki. Jeśli zalewy jest za mało to dodajemy gorącej wody. Rozpuszczamy w niej żelatynę. Solimy, dodajemy ocet. Wlewamy 1 cm żelatyny do keksówki i wstawiamy do lodówki na kilka minut aby stężała. Następnie układamy listki pietruszki. Wykładamy warstwę marchewki z selerem, zalewamy warstwą żelatyny. I wstawiamy do lodówki na kilka minut aby znów stężało. Następnie wykładamy warstwę groszku i znów żelatyna. Wstawiamy do lodówki aby stężało. Wykładamy skrzydełka, zalewamy żelatyną. I znów wykładamy kolejne warstwy warzyw i żelatyny chłodząc w między czasie. Ostatnia powinna być warstwa żelatyny. Schłodzimy całość przez kilka godzin i wyjmujemy z keksówki.