Sposób przygotowania:
Galaretka drobiowa z warzywami
Maczugi z kurczaka i skrzydełka myję dokładnie pod biezaca woda. Wkladam do garnka razem z marchewka i zalewam woda do wysokosci nieco powyzej miesa (ok.2 l). Dodaje 2-3 liscie laurowe dla przyjemnego aromatu i zapachu. Gotuje na niewielkim ogniu, jednoczesnie zbierajac szumowiny z powierzchni wywaru. Do smaku dodaje do wywaru warzywko zamiast soli, oprocz zapachu bukietu warzyw da wywarowi delikatny, lekko zlotawy kolorek. Gotuje wszystko do czasu az mieso bedzie wystarczajaco miekkie, by odrywac sie od kosci. W czasie gdy gotuje sie wywar, chlodze w lodowce salaterki na galaretke. Gdy mieso jest juz gotowe wyjmuje je na talerzyk do ostygniecia. Marchewke wykladam na sitko by obkapala z wywaru i ostygla. Sam wywar przecedzam przez sitko z gaza, tak by pozbyc sie ewentualnych drobin miesa z wywaru, zeby byl on w miare czysty i klarowny. MIeso oddzielam od kosci i kroje lub rwe w drobne kawalki. Podobnie w drobna kostke kroje marchewke, zabki czosnku. Do salaterek ukladam na dno miesko, groszek konserwowy, marchewke i czosnek oraz listki zielonej pietruszki. Dodaje odrobine pieprzu, dla bardzie wyraznego smaku.W goracym, ale nie gotujacym sie rosolku rozpuszczam zelatyne i mieszam do calkowitego rozpuszczenia. Takim plynem zalewam salaterki i odstawiam do ostygniecia. Gdy wszystko jest juz chlodne wstawiam do lodowki, by galareta stezala. Gdy danie jest juz gotowe podwazyc boki galaretki nozem i wyjac na talerzyk z salaterki. Ozdobic wedle uznania. Podawac z octem lub kilkoma kroplami soku z cytryny. PYSZNOSCI!
msewka
wioletta_koziel
Sarenka
kinga
wioletta_koziel