Sposób przygotowania:
galert
Nóżki , golonka i głowę gotować około 2,5 godziny , dodać łopatkę i gotować do miękkości mięsa . Wywar przecedzić do drugiego garnka , a mięso odłożyć do ostygnięcia . Przestygłe mięso obrać i pokroić w kostkę ( z głowy i ogonów również) . Rozdrobnione mięso wrzucić do wywaru , dodać też ścięgna z nóżek (powodują że wywar gęstnieje) i jak ktoś lubi skórę to też może wkroić . Dodać liście i ziele oraz przyprawić do smaku , gotować około pół godziny . Przelać do miski lub do salaterek .
Na tą ilość nóżek powinno być około 2 litrów gotowego wywaru , chcąc uzyskać większą ilość galarety trzeba dodać żelatyny .
Na tą ilość nóżek powinno być około 2 litrów gotowego wywaru , chcąc uzyskać większą ilość galarety trzeba dodać żelatyny .
iwona3004