montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Galert ozorkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Galert po naszemu to galareta.

Galert ozorkowy

Składniki:

Galert ozorkowy

 

  • 2 ratki wieprzowe
  • 3 ozorki wieprzowe
  • kawałek selera, 3 ząbki czosnku
  • marchew
  • 1/2 - 1 szklanki groszku zielonego z puszki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe
  • majeranek - zapomniałam go dać :)
  • ocet
  • ewentualnie żelatyna

Sposób przygotowania:

Galert ozorkowy
Ratki gotować w wodzie z selerem i czosnkiem aż się rozlecą. Ozorki ugotować do miękkości. Obrać ze skóry. Obrane ozorki przekroić wzdłuż i pokroić na plastry. Na wodzie po ozorkach robię krupnik jest bardzo smaczny. Rozgotowane ratki odcedzić na sito, wodę zachować i ugotować w niej pokrojoną w plastry marchew. Seler wyrzucić. Ratki obrać oddzielić części jadalne (skóra, mięso) od niejadalnych (kości, chrząstki). Te jadalne pokroić cieńko. Wrzucić do zachowanej cieczy, dodać ozorki, groszek, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Dodać majeranku ale można go pominąć. Pogotować jeszcze 1 min. i ja dodałam jeszcze żelatyny bo cieczy było dosyć dużo i się trochę mało kleiła. Sprawdzałam stykając ze sobą pomoczone nią palce. Następnie rozlać do asjetek za pomocą chochli. Pozostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Podawać z octem.