Sposób przygotowania:
Gałuski z bryndzą
Ziemniaki obieramy , myjemy i ucieramy na drobno jak przy plackach ziemniaczanych .Wylewamy na cedzak lub sito , solimy i zostawiamy by ociekło z soku , w składnikach nie podawał ilości mąki bo tak naprawdę trudno to ocenić mniej więcej po 3/4 szklance takiej i takiej , ale może być ciut mniej lub ciut więcej.Gdy ziemniaki ociekną wsypujemy mąki , ciasto ma być bardzo gęste jak postawimy łyżkę to ma w niej stać , doprawiamy do smaku, dodajemy jajko całość mieszamy. Gotujemy w dużym garnku wodę z łyżeczką soli .Do gotującej się wody przecieramy na sicie o dużych okach masę ziemniaczaną , tak powstają kluseczki gotujemy kilka minut aż wypłyną na wierzch.Bryndzę formujemy w kuleczki i podajemy na kluskach lub kruszymy bezpośrednio na gałuski .