Sposób przygotowania:
Mini tarty z czekoladowym ganache i pistacjami
Wykonanie ciasta mini tart: Suche składniki tj. mąkę, kakao, sól i stewię wymieszać. Dodać do nich masło i posiekać je z suchymi składnikami. Dodać jajka i wodę i zagnieść szybko ciasto. Ulepić z ciasta kulę, owinąć je w folię i włożyć ją na 30 min. do lodówki. Foremki do tartaletek wysmarować margaryną. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować je na grubość około 3 mm (można podsypywać mąką). Wyciąć z ciasta 8 kółek. Ciastem wylepić foremki. Wstawić je do nagrzanego do 190 C piekarnika. Piec ok. 20 minut. Wystudzić. Wykonanie czekoladowego ganache z pistacjami i kardamonem: W garnuszku podgrzać śmietankę, uważając by się nie zagotowała, gdy zaczyna bąbelkować, natychmiast ściągnąć ją z ognia. Wrzucić pokruszone na kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać kardamon. Miksować przez ok 1-2 minuty. Dodać masło i jeszcze chwilę miksować. Pistacje obrać ze skorupek. Solone pistacje przelać gorącą wodą, która usunie nadmiar soli, lekko je osuszyć na papierowym ręczniku (niesolone pistacje nie przelewać). Kilka pistacji zostawić w całości do dekoracji, resztę pokruszyć na drobniejsze kawałki. Pokruszone pistacje dodać do czekoladowego ganache i wymieszać. Gotowy mus wylać na wystudzone ciasto. Odłożonymi pistacjami udekorować tartaletki. Schłodzić tartaletki przez minimum 30 minut.