belnianka

belnianka

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Mini tarty z czekoladowym ganache i pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mocno czekoladowy smak w połączeniu z chrupiącymi pistacjami i nutą kardamonu to niezapomniany przysmak.

Mini tarty z czekoladowym ganache i pistacjami

Składniki:

Mini tarty z czekoladowym ganache i pistacjami

 

 

  • Czekoladowy ganache z pistacjami i kardamonem:
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 100g czekolady mlecznej (tabliczka)
  • 100g czekolady gorzkiej (tabliczka)
  • 40 g masła
  • 100g pistacji niesolonych lub solonych
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu

 

Sposób przygotowania:

Mini tarty z czekoladowym ganache i pistacjami
Wykonanie ciasta mini tart: Suche składniki tj. mąkę, kakao, sól i stewię wymieszać. Dodać do nich masło i posiekać je z suchymi składnikami. Dodać jajka i wodę i zagnieść szybko ciasto. Ulepić z ciasta kulę, owinąć je w folię i włożyć ją na 30 min. do lodówki. Foremki do tartaletek wysmarować margaryną. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować je na grubość około 3 mm (można podsypywać mąką). Wyciąć z ciasta 8 kółek. Ciastem wylepić foremki. Wstawić je do nagrzanego do 190 C piekarnika. Piec ok. 20 minut. Wystudzić. Wykonanie czekoladowego ganache z pistacjami i kardamonem: W garnuszku podgrzać śmietankę, uważając by się nie zagotowała, gdy zaczyna bąbelkować, natychmiast ściągnąć ją z ognia. Wrzucić pokruszone na kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać kardamon. Miksować przez ok 1-2 minuty. Dodać masło i jeszcze chwilę miksować. Pistacje obrać ze skorupek. Solone pistacje przelać gorącą wodą, która usunie nadmiar soli, lekko je osuszyć na papierowym ręczniku (niesolone pistacje nie przelewać). Kilka pistacji zostawić w całości do dekoracji, resztę pokruszyć na drobniejsze kawałki. Pokruszone pistacje dodać do czekoladowego ganache i wymieszać. Gotowy mus wylać na wystudzone ciasto. Odłożonymi pistacjami udekorować tartaletki. Schłodzić tartaletki przez minimum 30 minut.