olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Gąski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smakowite ciasteczka po obiadku dla dzieciaczków i dorosłych :)

Gąski

Składniki:

Gąski

 

  • 20dag mąki
  • 15 dag masła
  • 3 żółtka( ugotowane na twardo)
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 5 dag cukru
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Gąski
Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy ciasto. Niech odpocznie przez 1h w lodówce. Ciasto cienko rozwałkowujemy (na 1 cm) i szklanką wycinamy krążki o średnicy 3 cm. Pieczemy w 180 stopniach na jasnożółty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. Wychodzi ok. 100 gąsek.