Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Gąski w marynacie z chilli 2010

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gąsek nie może zabraknąć w moim domu. Zdecydowanie najbardziej smakują spośród wszystkich grzybów w marynacie.

Gąski w marynacie z chilli 2010 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gąski w marynacie z chilli 2010

 

Sposób przygotowania:

Gąski w marynacie z chilli 2010
Gąski należy oczyścić, przełożyć do miski, obficie posypać solą i zalać wodą, ostawić na około 20- 30 minut i wypłukać z pozostałych nieczystości. Taka kąpiel w słonej wodzie pomaga pozbyć się zabrudzeń i pozostałości ściółki leśnej. Czyste grzyby przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 45 minut od momentu ich zagotowania się. Po upływie tego czasu osączyć na sitku i przełożyć do słoików tak, aby sięgały około 1/2 wysokości słoika. Ocet przelać do garnka wraz z wodą, solą, cukrem i przyprawami, zagotować. Marynatą zalać gąski w słoikach i od razu zakręcać. Nie pasteryzować. Koszt przygotowania grzybków określam jako tani, ponieważ nie wliczam do niego kosztu grzybów. Zbieram je sama w lesie.
Gąski w marynacie z chilli 2010
Gąski w marynacie z chilli 2010
Gąski w marynacie z chilli 2010
Gąski w marynacie z chilli 2010
Gąski w marynacie z chilli 2010
Gąski w marynacie z chilli 2010