Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

SUPERPRZEPIS

Gazpacho pomidorowe walentynkowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jak to mówią - trochę lata w środku zimy w walentynki się bawimy, na czerwono i różowo, po prostu walentynkowo.

Gazpacho pomidorowe walentynkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gazpacho pomidorowe walentynkowe

 

  • 450 g dojrzałych pomidorów
  • 155 g soku pomidorowo warzywnego, np. V8
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula, ok. 100 g
  • ok. 2 łyżkek kolendry
  • 2 łyżeczki zielonego Tabasco
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny lub więcej do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  • avocado
  • po 3 krewetki na porcję
  • grzybki enoki - jeśli nie są dostępne to można zastąpić innymi

Sposób przygotowania:

Gazpacho pomidorowe walentynkowe
Pomidory i kolendrę opłukać i pokroić z grubsza, czosnek i cebulę obrać, opłukać i pokroić, cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z połowy cytryny, wszystko wrzucić razem z resztą składników do blendera (z wyjątkiem krewetek, grzybków i avocado) i zmiksować na puree. Spróbować i dodać przypraw do gustu - soli, pieprzu czy tabasco. Schłodzić co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem obrać avocado, odkroić 3 plasterki i położyć na wierzchu, dodać krewetki (jeśli gotowe do spożycia nie są dostępne to obsmażyć na maśle na różowo i osączyć z tłuszczu), kolendrę i grzybki.
Gazpacho pomidorowe walentynkowe
Podstawowe składniki do lekko erotycznego gazpacho pomidorowego walentynkowego