Sposób przygotowania:
Gęś duszona w sosie.
Gęś oczyścić, umyć, pokroić na porcje. Osuszyć, natrzeć solą i przyprawami. Odstawić na 2 – 3 godz. (ja zostawiam na całą noc). Przełożyć gęś do brytfanki, dodać pokrojone na ćwiartki jabłka, suszone śliwki. Wlać ok. 0,5 l wody i 100 ml wina. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec 2,5 godz. w temperaturze 200 stopni C. Na sos zlać płyn powstały podczas pieczenia, przecedzić, przetrzeć przez sito upieczone owoce. Dodać 50 ml wina. Aby zagęścić sos należy w kilku łyżkach wody rozprowadzić 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlać do sosu. Całość zagotować, doprawić do smaku solą lub ziarenkami smaku. Można mięso razem z dodatkami włożyć do rękawa do pieczenia, dodać kilka łyżek wina i wody, zamknąć rękaw i piec tak jak w brytfance.